Zadanie z ciągów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MathsIT
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 21 paź 2023, 11:45
Podziękowania: 11 razy
Płeć:

Zadanie z ciągów

Post autor: MathsIT »

Liczby -5, x+3, -80 są pierwszym, drugim i piątym wyrazem niemonotonicznego ciàgu geometrycznego. Oblicz x.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3535
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1940 razy

Re: Zadanie z ciągów

Post autor: Jerry »

\(\left(\begin{cases}a_1=-5\\a_1q^4=-80\end{cases}\wedge q<0\right)\So q=-2\\
x+3=a_1q=-5\cdot(-2)=10\So x=10-3=7\)
Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1592
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: Zadanie z ciągów

Post autor: janusz55 »

\( \begin{cases} a_{1} = -5 \\ a_{2} = x+3 \\ a_{5} = -80 = aq^4 = -5q^4 \end{cases} \)

Z ostatniego równania \( q^4 = \frac{-80}{-5} = 16. \)

\( q = -2 .\)

Z drugiego równania

\( a_{2} = aq = -5\cdot (-2) =x +3 \)

\( x = 7.\)
ODPOWIEDZ