książki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 177
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

książki

Post autor: Filip25 »

Na półce stoją książki dużego, średniego i małego formatu i jest ich odpowiednio 6,4,7. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że
a). książki nie są wymieszane formatami
b). na początku ustawiono książki największego formatu.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3539
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1945 razy

Re: książki

Post autor: Jerry »

\(|\Omega|=17!\\
|A|=(6!\cdot4!\cdot7!)\cdot3!\\
|B|=6!\cdot 11!\)
i dalej z definicji Laplace'a...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ