Dany jest trójkąt T o bokach długości 5,19,21.
Oceń prawdziwość podanych zdań:
1. Jeden z kątów tego trójkąta T ma miarę 60 stopni
2. Trójkąt T jest trójkątem ostrokątnym - tu mi wyszedł fałsz ale nie jestem pewien
Zadanie z kątów w trójkącie i określania rodzaju trójkąta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z kątów w trójkącie i określania rodzaju trójkąta
1. Tak będzie gdy:
\(19^2=21^2+5^2-2 \cdot 21 \cdot 5 \cdot \cos 60^0\)
i faktycznie tak jest.
2. Tak będzie gdy:
\(21^2<19^2+5^2\)
a tak nie jest.
\(19^2=21^2+5^2-2 \cdot 21 \cdot 5 \cdot \cos 60^0\)
i faktycznie tak jest.
2. Tak będzie gdy:
\(21^2<19^2+5^2\)
a tak nie jest.