całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Bartek216
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 02 lut 2024, 21:14
Płeć:

całka

Post autor: Bartek216 »

prośba o wyliczenie tej całki: \(\int\frac{2x^3}{x^2+1}dx\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1946 razy

Re: całka

Post autor: Jerry »

Kalkulator

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1614
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 421 razy

Re: całka

Post autor: janusz55 »

\( \int \frac{2x^3}{x^2+1} dx \)

Dzielimy licznik przez mianownik funkcji pod całką

\( 2x^3 : (x^2+1) = 2x - \frac{2x}{x^2+1} \)

\( \int \frac{2x^3}{x^2+1}dx = \int\left( 2x - \frac{2x}{x^2+1}\right)dx = \int 2x dx - \int \frac{2x}{x^2+1}dx = \frac{2x^2}{2} - \ln(x^2+1) + C = x^2 -\ln(x^2+1) + C. \)

Możemy sobie sprawdzić kalkulatorem, czy poprawnie obliczyliśmy całkę?

A najlepiej obliczyć pochodną funkcji pierwotnej , którą otrzymaliśmy, tym bardziej, że nie jest ona funkcją złożoną:

\( \left( x^2 - \ln(x^2+1) + C \right)' = 2x - \frac{2x}{x^2+1} = \frac{2x^3}{x^2+1}. \)
ODPOWIEDZ