Żona twierdzi, że zimne powietrze w nocy nie chłodzi mieszkania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wadde
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 07 mar 2024, 14:09
Płeć:

Żona twierdzi, że zimne powietrze w nocy nie chłodzi mieszkania

Post autor: wadde »

Mieszkamy na 3 piętrze dużego kompleksu apartamentowego. Obecnie na zewnątrz jest 55°F, a my lubimy spać w temperaturze ~68°. Moja żona twierdzi, że tylko klimatyzacja + zamknięte okna sprawiają, że w mieszkaniu jest chłodniej, bardziej konsekwentnie niż otwarte okna + klimatyzacja.

Jej głównym zastrzeżeniem jest to, że gdy w nocy jest bardzo zimno, powiedzmy 33° lub mniej, warto otworzyć okna.

Czy ona ma rację? Czy muszę wydawać więcej pieniędzy na klimatyzację i rezygnować z nocnego wietrzenia?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Żona twierdzi, że zimne powietrze w nocy nie chłodzi mieszkania

Post autor: janusz55 »

Jak zamienimy \( 55^{o} \) w skali Fahrenheita na stopnie w skali Celsjusza to mamy

\( (55 - 32)\cdot \frac{5}{9} = 23\cdot \frac{5}{9} = \frac{115}{9} = 12\frac{7}{9}^{o} C.\)

\( 33^{o} F \) to \( (33 -32)\cdot \frac{5}{9} = 1\cdot \frac{5}{9} = 0,5(5) ^{o} C \)

Jeżeli lubimy spać przy otwartym oknie, mamy puchowe kołdry, to warto zamknąć klimatyzację i spać przy otwartym oknie.
ODPOWIEDZ