Wyznacz 2 miejsca zerowe funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nejoo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 mar 2024, 10:42
Płeć:

Wyznacz 2 miejsca zerowe funkcji

Post autor: nejoo »

Funkcja kwadratowa f jest określona wzorem \(f(x)=px²+(p−1)x+1−2p\) dla każdego \(x∈R\), wyznacz wszystkie wartości parametru p dla których funkcja ma dokładnie dwa miejsca zerowe, różniące się o 1. Proszę o pomoc.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Wyznacz 2 miejsca zerowe funkcji

Post autor: kerajs »

\(p \neq 0\\
f(x)=p(x-a)(x-(a+1))\\
f(x)=p(x^2+x(-a-a-1)+a(a+1))\\

-p(2a+1)=p-1 \ \ \wedge \ \ pa(a+1)=1-2p \\
a= \frac{1-2p}{2p} \ \ \to \ \ p \frac{1-2p}{2p}(\frac{1-2p}{2p} +1)=1-2p\\
p= \frac{1}{2} \ \ \vee \ \ p= \frac{1}{4} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Wyznacz 2 miejsca zerowe funkcji

Post autor: Jerry »

Można zauważyć, że \(f(1)=0\). Zatem trzeba i wystarczy:
\[f(0)=0\vee f(2)=0\]
Pozdrawiam
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wyznacz 2 miejsca zerowe funkcji

Post autor: anilewe_MM »

Przydało mi się w dzisiejszym arkuszu :D
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Wyznacz 2 miejsca zerowe funkcji

Post autor: janusz55 »

ODPOWIEDZ