Co robię źle - termodynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jadziama
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 mar 2024, 17:57
Płeć:

Co robię źle - termodynamika

Post autor: jadziama »

Masa cząsteczki tlenu m=53.12*10−27 kg, a jej średnia szybkość kwadratowa w temp. 0°
v=461.8m/s.
Oblicz średnią szybkość kwadratową cząsteczki tlenu w temp. 273°

Ek = mv2/2
Ek =ikT/2

Po zrównaniu i przekształceniach dostane V=√ikT/m.

Podstawiam wartości i dostaje zla odpowiedź. Gdzie tkwi błąd w tym rozumowaniu?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Co robię źle - termodynamika

Post autor: maria19 »

Masz posłużyć sie prędkością w \(0^oC=273 K\) , i =5, \(T=273^o= 546 K\)
jadziama
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 mar 2024, 17:57
Płeć:

Re: Co robię źle - termodynamika

Post autor: jadziama »

Okej, dziękuję, znalazłam w internecie to rozwiązanie, o którym mówisz, więc wiem już jak to zrobić poprawnie, ale nadal zastanawiam się co jest nie tak z tym sposobem, który opisałam. Gdzie tkwi błąd w toku rozumowania? Czemu nie wychodzi to samo rozwiązanie?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1626
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Co robię źle - termodynamika

Post autor: janusz55 »

Pani rozwiązanie nie wykorzystuje informacji o prędkości średniej cząstki tlenu w temperaturze \( O^{o} C. \)

Proszę sprawdzić poprawność wyniku z Internetu, podejrzewam że z Brailny.
jadziama
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 05 mar 2024, 17:57
Płeć:

Re: Co robię źle - termodynamika

Post autor: jadziama »

A czy skoro mamy dane wszystkie wielkości znajdujące się w tym wzorze na prędkość w temperaturze 273 stopni Celsjusza: V=√ikT/m to nie powinien wyjść mimo wszystko również poprawny wynik?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1626
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Co robię źle - termodynamika

Post autor: janusz55 »

Wtedy wychodzi wynik zawyżony, bez odniesienia do średniej prędkości cząstki, którą miała w temperaturze \( 0 K = 273^{o} C. \)
ODPOWIEDZ