sin kąta ostrego

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

sin kąta ostrego

Post autor: radagast »

Krótsza przekątna DB równoległoboku ABCD ma długość 20 cm. Wysokość trójkąta ACD , poprowadzona z wierzchołka D , dzieli przekątną na odninki mające długość 9 cm i 25 cm. Oblicz sinus kąta ostrego tego równoległoboku.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: sin kąta ostrego

Post autor: janusz55 »

W równoległoboku przekątne dzielą się na połowy.

Jeśli oznaczymy spodek wysokości poprowadzonej z wierzchołka D literą D', to długość odcinka D'O jest równa \( \frac{1}{2}34 cm - 9cm = 8 cm.\)

O jest punktem przecięcia się przekątnych równoległoboku.

Z trójkąta prostokątnego ODD' długość wysokości DD' = h poprowadzonej z wierzchołka D jest równa \( \sqrt{10^2 - 8^2} = 6 cm.\)

Z trójkąta prostokątnego długość krótszego boku równoległoboku AD wynosi \( \sqrt{6^2 + 9^2}= \sqrt{117} cm \)

Z trójkąta prostokątnego CD'D długość dłuższego boku równoległoboku CD wynosi \\( \sqrt{6^2 + 25^2} = \sqrt{661} cm.\)

Z porównania wartości pola równoległoboku

\( 2\cdot \frac{1}{2} \cdot 6 \cdot 34 = \sqrt{117}\cdot \sqrt{661}\cdot \sin(A) \)

\( \sin(A) = \frac{204}{\sqrt{117}\cdot \sqrt{661}} \approx 0,7332.\)

|\( |\angle A| \approx 41^{o}.\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: sin kąta ostrego

Post autor: janusz55 »

Sinus kąta A wynosi ok \( 0,7336.\)

Kod: Zaznacz cały

 204/(sqrt(117)*sqrt(661))
ans = 0.7336
ODPOWIEDZ