Równanie krzywej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 25 lut 2024, 11:55
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Równanie krzywej
Dane równanie krzywej 2 stopnia zapisać w postaci kanonicznej, wyznaczyć parametry krzywej oraz nakreślić tę krzywą: \(9x^2 - 4y^2 - 90x - 8y + 185 = 0\)
-
- Fachowiec
- Posty: 2018
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 484 razy
Re: Równanie krzywej
\( 9x^2 -90x -4y^2 -8y +185 = 0 \)
\( 9(x^2 -10x +25)-225 -4(y^2 +2y +1)+4 +185 = 0 \)
\( 9(x-5)^2 -4(y+1)^2 = 36 | \cdot \frac{1}{36} \)
\( \frac{(x-5)^2}{2^2} - \frac{(y+1)^2}{3^2} = 1 \)
\( x' = x-5, \ \ y' = y+1 \)
\( \frac{x'^2}{2^2} + \frac{y'^2}{3^2} = 1.\)
Równanie hiperboli o środku w punkcie \( (5,1) \) i półosiach \( a = 2, \ \ b=3.\)
\( 9(x^2 -10x +25)-225 -4(y^2 +2y +1)+4 +185 = 0 \)
\( 9(x-5)^2 -4(y+1)^2 = 36 | \cdot \frac{1}{36} \)
\( \frac{(x-5)^2}{2^2} - \frac{(y+1)^2}{3^2} = 1 \)
\( x' = x-5, \ \ y' = y+1 \)
\( \frac{x'^2}{2^2} + \frac{y'^2}{3^2} = 1.\)
Równanie hiperboli o środku w punkcie \( (5,1) \) i półosiach \( a = 2, \ \ b=3.\)