Wyznaczyć wymiary stożka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
zedmo
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 29 lut 2024, 09:02
Płeć:

Wyznaczyć wymiary stożka

Post autor: zedmo »

Dana jest kula o promieniu R=6 . Wyznaczyć wymiary stożka o największej objętości, wpisanego w tę kulę.
Prosiłbym o pomoc
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Wyznaczyć wymiary stożka

Post autor: Jerry »

Jeżeli \(x\in[0;6)\) będzie odległością środka kuli od podstawy stożka (zrób schludny rysunek), to promień podstawy stożka równy jest \(\sqrt{36-x^2}\) a jego wysokość \((x+6)\). Pozostaje zbadać funkcję:
\[v(x)={1\over3}\cdot\pi\cdot(36-x^2)\cdot (x+6)\wedge D=[0;6)\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ