Średnia arytmetyczna

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelin17p
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2010, 16:26

Średnia arytmetyczna

Post autor: ewelin17p »

Średnia arytmetyczna trzech kolejnych liczb naturalnych wynosi 8. Znajdź te liczby
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

\(8=\frac{x+(x+1)+(x+2)}{3}\)

\(8=x+1\)

\(x=7\)


liczby te to 7,8,9
ODPOWIEDZ