dowody matematyczne

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kkurpias74
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 lut 2024, 15:54
Płeć:

dowody matematyczne

Post autor: kkurpias74 »

Dana jest liczba rzeczywista \(a\) taka, ze \(a^2-a\) oraz \(a^3+a\) są wymierne. Udowodnij, że liczba \(a\) jest wymierna.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: dowody matematyczne

Post autor: kerajs »

kkurpias74 pisze: 26 lut 2024, 13:40 Dana jest liczba rzeczywista \(a\) taka, ze \(a^2-a\) oraz \(a^3+a\) są wymierne. Udowodnij, że liczba \(a\) jest wymierna.
Niech \(a^2-a=w_1\) oraz \(a^3+a=w_2\)
\(a(a^2)+a=w_2\\
a(a+w_1)+a=w_2\\
a^2+a(w_1+1)=w_2\\
a+w_1+a(w_1+1)=w_2\\
a(w_1+2)=w_1+w_2\\
a= \frac{w_1+w_2}{w_1+2} \ \ \wedge \ \ w_1+2 \neq 0 \\
a=w_3
\)

Jeśli \(w_1+2=0\) to \(a^2-a=-2\), co jest równaniem sprzecznym.
ODPOWIEDZ