W dostawie 150 worków orzechów z Turcji znajduje się 5 worków z zepsutymi orzechami, tak samo jak w dostawie 250 worków orzechów z Meksyku.
(a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany worek ze wszystkich dostarczonych zawiera zepsute orzechy?
(b) Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania worka zawierającego zepsute orzechy, jeżeli najpierw losowo wybieramy dostawę a dopiero z niej losowo wybieramy worek? (Wylosowanie dostawy są jednakowo prawdopodobne)
Rachunek prawdopodobieństwa i Statystyka - worki z orzechami
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 lis 2023, 14:05
- Podziękowania: 3 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 3834
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 54 razy
- Otrzymane podziękowania: 2060 razy
Re: Rachunek prawdopodobieństwa i Statystyka - worki z orzechami
\(p(A)=\frac{5+5}{150+250}\\
p(B)=\frac{150}{150+250}\cdot\frac{5}{150}+\frac{250}{150+250}\cdot\frac{5}{250}\)
Pozdrawiam
p(B)=\frac{150}{150+250}\cdot\frac{5}{150}+\frac{250}{150+250}\cdot\frac{5}{250}\)
Pozdrawiam