Wyznacz wszystkie wartości parametru m

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
x_gabi_x
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 09 lut 2024, 15:15
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Wyznacz wszystkie wartości parametru m

Post autor: x_gabi_x »

Wyznacz wszystkie wartości parametru \(m\), dla których suma odwrotności dwóch różnych pierwiastków równania \(x^2+(m-4)x+4=0\) jest mniejsza od \(2\).
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1626
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Wyznacz wszystkie wartości parametru m

Post autor: janusz55 »

Równanie:

\( x^2 + (m-4)x +4 = 0 \)

Warunki:

\( \begin{cases} \Delta = (m-4)^2 - 4\cdot1\cdot 4 >0 \\ \frac{1}{x_{1}} + \frac{1}{x_{2}} = \frac{x_{1}+x_{2}}{x_{1}\cdot x_{2}} = \frac{-(m-4)}{4}<2 \end{cases} \)
ODPOWIEDZ