Wyznacz wartości parametru m

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
x_gabi_x
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 09 lut 2024, 15:15
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Wyznacz wartości parametru m

Post autor: x_gabi_x »

Wyznacz wartości parametru \(m\), dla których suma kwadratów dwóch różnych pierwiastków równania \(x^2 + (m+1)x+3=0\) jest równa \(5-m\).
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Wyznacz wartości parametru m

Post autor: janusz55 »

\( x^2 + (m+1)x +3 = 0 \)

Warunki

\( \begin{cases} \Delta = (m+1)^2 - 4\cdot 1 \cdot 3 >0 \\ x_{1}^2 + x_{2}^ 2 = (x_{1} +x_{2})^2 - 2x_{1}\cdot x_{2} = [-(m+1)]^2 - 2\cdot 3 = 5-m. \end{cases} \)
ODPOWIEDZ