Dany jest ciąg arytmetyczny \((a_n)\) o wyrazie ogólnym \(a_n =72\sqrt2 – 9n\ (n \in ℕ_+)\). Oblicz, dla jakiego n suma n początkowych wyrazów ciągu \((a_n)\) jest największa.
Wierzchołek paraboli ma nienaturalną pierwszą współrzędną
największa suma
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 139
- Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
- Podziękowania: 589 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1589
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 418 razy
Re: największa suma
Ze wzoru na n-tą sumę ciągu arytmetycznego
\( S(n) = \frac{a_{1} + a_{n}}{2}\cdot n = \frac{72\sqrt{2} - 9 + 72\sqrt{2}- 9n}{2}\cdot n =\frac{144\sqrt{2} -9n -9}{2}\cdot n, \) znajdujemy część całkowitą współrzędnej wierzchołka dwumianu kwadratowego:
\( d(n) = -9n^2 +(144\sqrt{2} -9) n.\)
\( S(n) = \frac{a_{1} + a_{n}}{2}\cdot n = \frac{72\sqrt{2} - 9 + 72\sqrt{2}- 9n}{2}\cdot n =\frac{144\sqrt{2} -9n -9}{2}\cdot n, \) znajdujemy część całkowitą współrzędnej wierzchołka dwumianu kwadratowego:
\( d(n) = -9n^2 +(144\sqrt{2} -9) n.\)
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: największa suma
Ciąg jest malejący, więc suma będzie największa gdy zsumujemy wszystkie wyrazy dodatnie.
\( a_n > 0 \So n \leq 11 \)
\( n = 11 \)
\( a_n > 0 \So n \leq 11 \)
\( n = 11 \)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: największa suma
Wykres interesujących nas sum to punkty należące do wykresu ciągłej funkcji
\(y=f(x)=-{9\over2}x^2+{144\sqrt2-9\over2}x\) określonej dla \(x\in[1;+\infty)\).
Rzeczywiście
\(x_W=p={144\sqrt2-9\over18}\approx10,8\)
nie jest naturalny. Wg mnie wystarczy sprawdzić, która wartość \(f(10)\) czy \(f(11)\) jest większa i sformułować odpowiedź.
Pozdrawiam
PS. Wskazówka Icanseepeace jest bardzo trafna, ale mało "szkolna"
-
- Fachowiec
- Posty: 1589
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 2 razy
- Otrzymane podziękowania: 418 razy
Re: największa suma
Kiedy metoda rozwiązania zadania jest szkolna ? Jest jakieś kryterium (skala) dla której jedna metoda jest szkolna a inna nie?
Myślę, że to jest Twoje własne odczucie.
Myślę, że to jest Twoje własne odczucie.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3534
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1940 razy
Re: największa suma
Statystyczny uczeń rozwiązuje zadania szablonowo. Takim szablonem jest poszukiwanie wierzchołka paraboli w zadaniach optymalizacyjnych na poziomie podstawowym. I to jest, wg mnie, metoda "szkolna".
Miłego dnia
Miłego dnia