Asymetria prawostronna mówi nam, że większa część populacji przyjmuje wartości poniżej przeciętnej.
Asymetria lewostronna mówi nam, że większa część populacji przyjmuje wartości powyżej przeciętnej.
Dlaczego Asymetria prawostronna przyjmuje wartości poniżej przeciętnej? Przecież liczby po prawej stronie są większe niż po lewej to powinna przyjmować wartości powyżej przeciętnej. To tak jakby powiedzieć że 10 jest mniejsze od 1 a to nieprawda.
Współczynnik asymetrii
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 108
- Rejestracja: 01 lis 2019, 18:50
- Podziękowania: 39 razy
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1930
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 460 razy
Re: Współczynnik asymetrii
Coś Pani myli, bo dla asymetrii prawostronnej \( \overline{x} > Me > D. \)
Nie bardzo rozumiem, jak może przyjmować wartości poniżej przeciętnej \( \overline{x} \) skoro ta wartość jest większa od mediany.
Nie bardzo rozumiem, jak może przyjmować wartości poniżej przeciętnej \( \overline{x} \) skoro ta wartość jest większa od mediany.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 108
- Rejestracja: 01 lis 2019, 18:50
- Podziękowania: 39 razy
- Płeć:
Re: Współczynnik asymetrii
Wogóle nie rozumiem zagadnienia współczynnik asymetrii o co w tym chodzi. Proszę o wytłumaczenie prostym językiem. Najlepiej na przykładzie.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 108
- Rejestracja: 01 lis 2019, 18:50
- Podziękowania: 39 razy
- Płeć:
Re: Współczynnik asymetrii
Stwierdzenia z mojego pierwszego postu piszą na stronie internetowej https://www.statystyka.az.pl/miary-rozk ... metrii.php.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 108
- Rejestracja: 01 lis 2019, 18:50
- Podziękowania: 39 razy
- Płeć:
Re: Współczynnik asymetrii
Mi bardziej o to chodzi co robi współczynnik asymetrii? Co mi to da że to oblicze? Jak to interpretować?
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 108
- Rejestracja: 01 lis 2019, 18:50
- Podziękowania: 39 razy
- Płeć:
Re: Współczynnik asymetrii
Ocenę 2 otrzymało 16 uczniów
Ocenę 3 otrzymało 19 uczniów
Ocenę 4 otrzymało 10 uczniów
Ocenę 5 otrzymało 3 uczniów
Pogubiłam się
asymetria prawostronna
dominanta < mediana < średnia
rozkład symetryczny,
średnia = mediana = dominanta
asymetria lewostronna
dominanta > mediana > średnia
Na stronie https://www.policzto.com.pl/index.php/o ... /asymetria zasada Średnia > mediana > modalna oraz Średnia < Mediana < Modalna nie zawsze działa!
Mi wyszedł rozkład symetryczny 3 = 3 = 3, ale obliczając ze wzoru mam wynik 1,43.
Wzory ze strony https://cyrkiel.info/statystyka/miary-asymetrii/ tylko ja połączyłam w jeden wzór.
To jak to interpretować?
3 = 3 = 3 - rozkład symetryczny
1,43 - rozkład prawostronny
Czy może nie obliczać wzoru tylko podać 3 = 3 = 3 - rozkład symetryczny?
Jak najlepiej liczyć współczynnik asymetrii?
Ocenę 3 otrzymało 19 uczniów
Ocenę 4 otrzymało 10 uczniów
Ocenę 5 otrzymało 3 uczniów
Pogubiłam się
asymetria prawostronna
dominanta < mediana < średnia
rozkład symetryczny,
średnia = mediana = dominanta
asymetria lewostronna
dominanta > mediana > średnia
Na stronie https://www.policzto.com.pl/index.php/o ... /asymetria zasada Średnia > mediana > modalna oraz Średnia < Mediana < Modalna nie zawsze działa!
Mi wyszedł rozkład symetryczny 3 = 3 = 3, ale obliczając ze wzoru mam wynik 1,43.
Wzory ze strony https://cyrkiel.info/statystyka/miary-asymetrii/ tylko ja połączyłam w jeden wzór.
To jak to interpretować?
3 = 3 = 3 - rozkład symetryczny
1,43 - rozkład prawostronny
Czy może nie obliczać wzoru tylko podać 3 = 3 = 3 - rozkład symetryczny?
Jak najlepiej liczyć współczynnik asymetrii?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2024, 11:21 przez martikad, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Fachowiec
- Posty: 1930
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 460 razy
Re: Współczynnik asymetrii
Czy Pani policzy to ze wzoru, czy poda bezpośrednio równości- obie metody są dobre. Współczynnik asymetrii wychodzi dodatni.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 108
- Rejestracja: 01 lis 2019, 18:50
- Podziękowania: 39 razy
- Płeć:
Re: Współczynnik asymetrii
Czy na pewno dobre bo
3 = 3 = 3 - rozkład symetryczny
1,43 - rozkład prawostronny
Wykładowca może uznać za błąd jak podam niepoprawny rozkład np symetryczny.
Nadal nie wiem jak interpretować współczynnik asymetrii. Proszę o podanie przykładu jak interpretować. Nie wystarczy napisać współczynnik asymetrii ma rozkład symetryczny, bo to nic nie mówi o badaniu. W średniej arytmetycznej interpretuje się to Średnia ocena z zajęć statystycznych uzyskana przez uczniów profilu humanistycznym wynosiła 3. Jak interpretować współczynnik asymetrii?
3 = 3 = 3 - rozkład symetryczny
1,43 - rozkład prawostronny
Wykładowca może uznać za błąd jak podam niepoprawny rozkład np symetryczny.
Nadal nie wiem jak interpretować współczynnik asymetrii. Proszę o podanie przykładu jak interpretować. Nie wystarczy napisać współczynnik asymetrii ma rozkład symetryczny, bo to nic nie mówi o badaniu. W średniej arytmetycznej interpretuje się to Średnia ocena z zajęć statystycznych uzyskana przez uczniów profilu humanistycznym wynosiła 3. Jak interpretować współczynnik asymetrii?
-
- Fachowiec
- Posty: 1930
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 460 razy
Re: Współczynnik asymetrii
Z otrzymanych wartości parametrów wynika, że rozkład ocen otrzymanych przez uczniów charakteryzuje się symetrią prawostronną, co oznacza, że w badanej zbiorowości uczniów przeważają oceny poniżej wartości średniej.