Witam!
Mam problem, otóż nie za bardzo czaje te zadanie
http://www.zadania.info/d141/3347166
odpowiedz to: Ponieważ przeciwprostokątna jest dłuższa od każdej z przyprostokątnych mamy b<c, co dowodzi żądanej nierówności.
nie czaje tego zdania, co one ma do wyniku
proszę o pomoc i wyrozumiałość!
własności trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
Najdłuższy bok w trójkącie prostokatnym to przeciwprostokątna, czyli \(b<c\)
\(\frac{a(b-c)}{bc}\)
Ponieważ \(b<c\), czyli \(b-c<0\)
W liczniku masz
liczba dodatnia \(a\) razy liczba ujemna \(b-c\), czyli liczba ujemna
w mianowniku masz
liczba dodatnia \(b\) razy liczba dodatnia \(c\), czyli liczba dodatnia
iloraz liczby ujemnej przez dodatnią jest liczbą ujemną czyli
\(\frac{a(b-c)}{bc} <0\)
\(\frac{a(b-c)}{bc}\)
Ponieważ \(b<c\), czyli \(b-c<0\)
W liczniku masz
liczba dodatnia \(a\) razy liczba ujemna \(b-c\), czyli liczba ujemna
w mianowniku masz
liczba dodatnia \(b\) razy liczba dodatnia \(c\), czyli liczba dodatnia
iloraz liczby ujemnej przez dodatnią jest liczbą ujemną czyli
\(\frac{a(b-c)}{bc} <0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.