Potrzebuję pomocy !

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dreet
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 23 lut 2024, 12:29
Płeć:

Potrzebuję pomocy !

Post autor: dreet »

Potrzebujesz pomocy z tym. próbuję się uczyć na sat, bardzo dziękuję, od lat nie zajmowałem się matematyką, proszę, wyjaśnij mi, jakbym był głupi!

Sklep A sprzedaje maliny po 5,50 dolara za kufel piwa, a jeżyny po 3,00 dolara za kufel piwa. W sklepie B sprzedawane są maliny po 6,50 dolara za kufel piwa, a jeżyny po 8,00 dolara za kufel piwa. Określony zakup malin i jeżyn będzie kosztował 37,00 dolarów w sklepie A lub 66,00 dolarów w sklepie B. Ile litrów jeżyn jest w tym zakupie?

A) 12 B) 8 C) 5 D) 4
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Potrzebuję pomocy !

Post autor: janusz55 »

"Za kufel piwa."

Pojemność 250 ml. - mały kufel piwa, 500 ml. - duży kufel piwa ?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Potrzebuję pomocy !

Post autor: janusz55 »

\( x - \) ilość kufli piwa malin

\( y- \) ilość kufli piwa jeżyn

\( A: \ \ 5.59x +3,00 y = 37 \)

\( B: \ \ 6,50x +8,00 y = 66 \)

\( x = 4 \) - kufle piwa

\( y = 5 \) - kufli piwa.

Odpowiedź: C).
ODPOWIEDZ