Prosze o pomoc w zrozumieniu tych zadań
a) \(P(x) = x^3 − 5x^2 + 6x − 4,\ x_1 = 1 + i\)
b) \(P(x) = x^4 − 3x^3 + 3x^2 + 37x − 78,\ x_1 = 2 − 3i\)
Znając niektóre pierwiastki podanych wielomianów rzeczywistych P, znaleźć ich pozostałe pierwiastki.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 lut 2024, 22:10
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 443
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 254 razy
- Płeć:
Re: Znając niektóre pierwiastki podanych wielomianów rzeczywistych P, znaleźć ich pozostałe pierwiastki.
a) \( x_1 = 1 + i \) nie jest pierwiastkiem tego wielomianu (może miało być: \( x^3 - 4x^2 + 6x - 4 \)?
Jeżeli liczba zespolona z jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach rzeczywistych to również liczba do niej sprzężona jest jego pierwiastkiem. Dlatego:
b) \( x_1 = 2 - 3i \) jest pierwiastkiem, więc również \( x_2 = 2 + 3i \) jest jego pierwiastkiem.
Dlatego wielomian ten jest podzielny przez dwumian:
\( (x-x_1)(x-x_2) = (x-2 + 3i)(x-2 - 3i) = (x-2)^2 + 9 = x^2 - 4x + 13 \)
Teraz wystarczy podzielić P(x) przez powyższy dwumian (dowolną metodą: pisemnie/Horner lub też skorzystać z wzorów Viete'a jak nie lubisz dzielić) i rozwiązać równanie kwadratowe.
Jeżeli liczba zespolona z jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach rzeczywistych to również liczba do niej sprzężona jest jego pierwiastkiem. Dlatego:
b) \( x_1 = 2 - 3i \) jest pierwiastkiem, więc również \( x_2 = 2 + 3i \) jest jego pierwiastkiem.
Dlatego wielomian ten jest podzielny przez dwumian:
\( (x-x_1)(x-x_2) = (x-2 + 3i)(x-2 - 3i) = (x-2)^2 + 9 = x^2 - 4x + 13 \)
Teraz wystarczy podzielić P(x) przez powyższy dwumian (dowolną metodą: pisemnie/Horner lub też skorzystać z wzorów Viete'a jak nie lubisz dzielić) i rozwiązać równanie kwadratowe.
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 21 lut 2024, 22:10
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
Re: Znając niektóre pierwiastki podanych wielomianów rzeczywistych P, znaleźć ich pozostałe pierwiastki.
w przykladzie a masz racje. zrobilem tym samym sposobem co opisałeś w przykladzie drugim. wychodzi mi wynik po podzieleniu x-2 czyli to jest juz mój ostateczny wynik i wychodzi na to ze przyklad a ma dwa pierwiastki x1=1+i oraz x2=x-2 dobrze rozumiem?
-
- Stały bywalec
- Posty: 443
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 254 razy
- Płeć:
Re: Znając niektóre pierwiastki podanych wielomianów rzeczywistych P, znaleźć ich pozostałe pierwiastki.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zasadnicz ... ie_algebry
Wielomian stopnia III w liczbach zespolonych ma 3 pierwiastki.
W tym przypadku są to:
\( x_1 = 1 + i \ , \ x_2 = 1 - i , \ x_3 = 2 \)
Wielomian stopnia III w liczbach zespolonych ma 3 pierwiastki.
W tym przypadku są to:
\( x_1 = 1 + i \ , \ x_2 = 1 - i , \ x_3 = 2 \)