Funkcja \(f : \rr^2\to \rr \) określona jest wzorem \(f(x, y) = x^2+ 9y^2- 2xy + 6x - 2y + 4.\)
(a) Czy f jest wypukła? Odpowiedź uzasadnić.
(b) Czy f jest ściśle wypukła? Odpowiedź uzasadnić.
(c) Czy f osiąga minimum? Odpowiedź uzasadnić.
(d) Jeśli f osiąga minimum, to wyznaczyć jej minimizer i jej wartość minimalną.
Funkcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2127
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 503 razy
Re: Funkcja
a)
Funkcja f dwukrotnie różniczkowalna na przedziale jest wypukła wtedy i tylko wtedy, gdy jej druga pochodna \( f^{''} \)
jest nieujemna.
b)
Funkcja f dwukrotnie różniczkowalna na przedziale jest ścilele wypukła wtedy i tylko wtedy, gdy jej druga pochodna \( f^{''} \)
jest nieujemna oraz nie zeruje się na żadnym przedziale.
c)
Warunek konieczny i wystarczający minimum lokalnego:
\( \begin{cases} \nabla f(x,y) = 0 \\ \nabla^2 f(x,y) > 0 \end{cases}.\)
Funkcja f dwukrotnie różniczkowalna na przedziale jest wypukła wtedy i tylko wtedy, gdy jej druga pochodna \( f^{''} \)
jest nieujemna.
b)
Funkcja f dwukrotnie różniczkowalna na przedziale jest ścilele wypukła wtedy i tylko wtedy, gdy jej druga pochodna \( f^{''} \)
jest nieujemna oraz nie zeruje się na żadnym przedziale.
c)
Warunek konieczny i wystarczający minimum lokalnego:
\( \begin{cases} \nabla f(x,y) = 0 \\ \nabla^2 f(x,y) > 0 \end{cases}.\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3894
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 55 razy
- Otrzymane podziękowania: 2073 razy
Re: Funkcja
Elementarnie:
\[f(x, y) = x^2+ 9y^2- 2xy + 6x - 2y + 4=\ldots=(x-y+3)^2+8\left(y+{1\over4}\right)^2-{11\over2}\ge-{11\over2}\]
i równość zachodzi dla
\[\begin{cases}x-y+3=0\\y+{1\over4}=0\end{cases}\iff\begin{cases}x=-{13\over4}\\y=-{1\over4}\end{cases}\]
Pozdrawiam
Pisanie postów - pomoc (wersja obrazkowa).
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę
.
Podziękuj osobie, której post Ci pomógł, klikając na ikonkę