Niech a,b,c będą takimi liczbami całkowitymi, że

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Niech a,b,c będą takimi liczbami całkowitymi, że

Post autor: Maciek32 »

Niech \(a,b,c\) będą takimi liczbami całkowitymi, że \(a \sqrt{2}+b \sqrt{3} +c \sqrt{6}=0 \). Wykaż, że \(a=b=c=0\).
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Niech a,b,c będą takimi liczbami całkowitymi, że

Post autor: janusz55 »

zadanie7.png
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Niech a,b,c będą takimi liczbami całkowitymi, że

Post autor: janusz55 »

Metoda rozwiązania zadania polega na wyznaczeniu jednego z pierwiastków \( \sqrt{2}, \sqrt{3}, \sqrt{6} \) w zależności od pozostałych, uwzględnieniu założeń i wykazaniu przez podstawiania \( a = b = c = 0, \), że otrzymane w ten sposób wyrażenia nie mogą być wymierne.
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Niech a,b,c będą takimi liczbami całkowitymi, że

Post autor: Maciek32 »

Ten sposób mi nie odpowiada! Za dużo pisania.
Ps. Jerry jak zwykle coś wymyśli :D
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Niech a,b,c będą takimi liczbami całkowitymi, że

Post autor: janusz55 »

Za dużo pisania ? Śmiechu warte. Można jeszcze zastosować metodę nie wprost. Może wtedy będzie trochę mniej pisania ? Nie sądzę.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Niech a,b,c będą takimi liczbami całkowitymi, że

Post autor: Jerry »

Zadanie intuicyjnie jest oczywiste... Intuicyjnie! Formalnie - niekoniecznie! janusz55 podał (nie do końca w zgodzie z regulaminem Forum) nie tylko autorskie rozwiązanie ale i klucz jego oceniania - obowiązujący egzaminatora. Zatem... nie bardzo masz wybór!
Co najwyżej można lematycznie wykazać własności ciał \(\qq(\sqrt m)\), gdzie \(m\in\zz_+\setminus\{1\}\), ale to nie ułatwia i nie skraca rozwiązania.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ