Mam problem w rozwiązaniu tego zadania: Pierwsze mistrzostwa w rozwiązywaniu najtrudniejszych zadań logicznych odbyły się w państwie Puzzleland w 1933 roku. Kolejne miały miejsce w latach: 1939, 1951, 1957, 1984, a ostatnie w roku 1996. W którym roku odbędą się następne mistrzostwa?
Ale jak podacie wynik to proszę o sposób rozwiązywania.
Mistrzostwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 17:53
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 17:53
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1933 - suma dwóch ostatnich cyfr to 3+3=6, czyli następny rok to 1933+6=1939
1939 - suma dwóch ostatnich cyfr to 3+9=12, czyli następny rok to 1939+12=1951
1951 - suma dwóch ostatnich cyfr to 5+1=6, czyli następny rok to 1951+6=1957
1957 - suma dwóch ostatnich cyfr to 5+7=12, czyli następny rok to 1957+12=1969 - i tego nie ma
1939 - suma dwóch ostatnich cyfr to 3+9=12, czyli następny rok to 1939+12=1951
1951 - suma dwóch ostatnich cyfr to 5+1=6, czyli następny rok to 1951+6=1957
1957 - suma dwóch ostatnich cyfr to 5+7=12, czyli następny rok to 1957+12=1969 - i tego nie ma
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 kwie 2010, 17:53