Przedział zagadnienia

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ola00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 30 lis 2021, 13:55
Podziękowania: 14 razy

Przedział zagadnienia

Post autor: Ola00 »

Ma jakim przedziale zagadnienie \(y’= \frac{y^2}{1-t^2} , y(0)=0 \) ma dokładnie jedno rozwiązanie ?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1625
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Przedział zagadnienia

Post autor: janusz55 »

\( y'(t) = \frac{y^2(t)}{1-t^2} , \ \ y(0)=0, \)

\( t \in \rr \setminus \{-1, 1\}.\)

Jest to równanie różniczkowe zwyczajne pierwszego rzędu - nieliniowe.

Rozkładamy prawą stronę równania na sumę ułamków prostych

\( y'(t) = \frac{y^2(t)}{1-t^2} =\frac{\frac{1}{2}y^2(t)}{1-t} + \frac{\frac{1}{2}y^2(t)}{1+t}. \)

Rozwiązujemy każde równanie osobno, rozdzielając zmienne.

\( \frac{2y'(t)}{y^2(t)} = \frac{1}{1-t}. \)

Obustronnie całkujemy

\( \int \frac{2y'(t)}{y^2(t)}dy = \int \frac{1}{1-t}dt. \)

\( \frac{2}{y(t)} = \ln|1- t| + c_{1} , \ \ c_{1}- \) stała

\( y_{1}(t) = \frac{2}{\ln|1-t| + c_{1}}.\)

Analogicznie równanie drugie

\( \frac{2y'(t)}{y^2(t)} = \frac{1}{1+t}. \)

\( \int \frac{2y'(t)}{y^2(t)}dy = \int \frac{1}{1+t}dt. \)

\( -\frac{2}{y(t)} = \ln|1+t| + c_{2} , \ \ c_{2}- \) stała

\( y_{2}(t) = -\frac{2}{\ln|1+t| + c_{2}}, \)

Rozwiązanie ogólne równania

\( y(t) = y_{1}(t) + y_{2}(t) = \frac{2}{\ln|1-t| + c_{1}} -\frac{2}{\ln|1+t| + c_{2}}. \)

Rozwiązanie szczególne

\( 0 = \frac{2}{\ln(1) + c_{1}} - \frac{2}{\ln(1) + c_{2}} = \frac{2}{0+c_{1}}- \frac{2}{0 + c_{2}} \)

Stąd

\( c_{1} = c_{2} = c, \ \ c\in R. \)

Rozwiązanie zagadnienia (problemu) Cauchy istnieje na przedziale \( t \in (- \infty , 0) \cup [0, \infty) \setminus \{-1, 1\}, \)

ale nie jest ono dokładnie jedno.
ODPOWIEDZ