1.Rozpędzony wagonik kolejki diabelskiej wjeżdża z prędkością Vo=8m/s na wzniesienie o wysokości h=3m. Jaką prędkość będzie miał wagonik na szczycie. Przyspieszenie ziemskie g=10m/s^2. Opory ruchu zaniedbujemy
2. Oblicz okres drgań zawieszonego na sprężynie ciała o masie M jeżeli wiadomo, że doczepiając do tego ciała drugie ciało o masie m sprężyna wydłuży się o odległość X. Przyspieszenie ziemskie wynosi g
2 zadania, ruch harmoniczny oraz obliczanie prędkości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: 2 zadania, ruch harmoniczny oraz obliczanie prędkości
1. \(\frac{mv_o^2}{2}=mgh +\frac{mv^2}{2}\)
2. \(T=2\pi\sqrt{\frac{m}{k}}\)
czasami warto poruszyć swoje szare komórki
2. \(T=2\pi\sqrt{\frac{m}{k}}\)
czasami warto poruszyć swoje szare komórki
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl