liczby zespolone na płaszczyźnie

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
koxiarzx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 lut 2024, 20:11
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

liczby zespolone na płaszczyźnie

Post autor: koxiarzx »

Cześć, takie mam zapytanie:
Zilustruj na płaszczyźnie zespolonej zbiór B: \(z^4- z= 0\)gdzie z należy do zespolonych
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: liczby zespolone na płaszczyźnie

Post autor: kerajs »

\(z^4- z= 0 \\
z(z^3-1)=0 \\ z=0 \ \ \vee \ \ z= \sqrt[3]{1} \)

daje to punkty \((0.0) \ , \ (1,0) \ , \ ( \frac{-1}{2} , \frac{ \sqrt{3} }{2} ) \ , \ ( \frac{-1}{2} , \frac{ -\sqrt{3} }{2} ) \)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: liczby zespolone na płaszczyźnie

Post autor: janusz55 »

Zapytanie

Jaki zbiór \( B \) na płaszczyźnie Gaussa przedstawia równanie:

\( B: \ \ z^4-z = 0 ? \)

\( z^4 -z = z(z^3- 1) = | z = x+iy | = (x+iy)[(x+iy)^3 -1] = (x+iy)[x^3 +3x^2iy + 3x(iy)^2 +(iy)^3 -1] =\)

\( x^4 +3x^3iy -3x^2y^2-ixy^3-x +ix^3y -3x^2y^2-3ixy^3 +y^4 -iy = (x^4+y^4 -6x^2y^2-x)+i(4x^3y -4xy^3-y) = 0 \)

Stąd

\( x^4+y^4 -6x^2y^2-x = 0 \vee 4x^3y -4xy^3-y = 0 \)

Wykres rodziny krzywych odpowiednio części rzeczywistej i części urojonej
Załączniki
pobrane (1).gif
pobrane (1).gif (4.97 KiB) Przejrzano 850 razy
pobrane.gif
pobrane.gif (5.76 KiB) Przejrzano 850 razy
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: liczby zespolone na płaszczyźnie

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 15 lut 2024, 10:27 Stąd
\( x^4+y^4 -6x^2y^2-x = 0 \color{red}{\vee} 4x^3y -4xy^3-y = 0 \)
Wg mnie
\[x^4+y^4 -6x^2y^2-x = 0 \color{red}{\wedge} 4x^3y -4xy^3-y = 0\]
i odpowiedź jak u kerajsa.

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: liczby zespolone na płaszczyźnie

Post autor: janusz55 »

Jeśli zadamy pytanie, co przedstawia zbiór \( B: \ \ z^4 -z = 0 \) na płaszczyźnie zespolonej \( \cc \) - są to rodziny krzywych części rzeczywistej i urojonej.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: liczby zespolone na płaszczyźnie

Post autor: kerajs »

A może jednak jest to część wspólna tych wykresów? (I wtedy uzyska się wskazane cztery punkty. )
ODPOWIEDZ