Wyznaczyć postać macierzy Jordana A 4x4=
\( \begin{bmatrix} 1& -3& 0& 3\\
-2& -6& 0 &13\\
0 &-3 & 1& 3 \\
-1& -4& 0& 8\end{bmatrix}\)
Macierz Jordana
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2018
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 484 razy
Re: Macierz Jordana
Wielomian charakterystyczny macierzy \( A \)
\( w(\lambda)= \lambda^4 -4\lambda^3 + 18\lambda^2 -64\lambda + 49.\)
Krotność algebraiczna macierzy \( A \) wynosi \( 4 \) i jest równa krotności geometrycznej \( 4 \) więc forma Jordana macierzy \( A \) zawiera cztery bloki pierwszego stopnia.
\( w(\lambda)= \lambda^4 -4\lambda^3 + 18\lambda^2 -64\lambda + 49.\)
Krotność algebraiczna macierzy \( A \) wynosi \( 4 \) i jest równa krotności geometrycznej \( 4 \) więc forma Jordana macierzy \( A \) zawiera cztery bloki pierwszego stopnia.
Kod: Zaznacz cały
> A =[1 -3 0 3;2 -6 0 13;0 -3 1 3;-1 -4 0 8]
A =
1 -3 0 3
2 -6 0 13
0 -3 1 3
-1 -4 0 8
>> eig(A)
>> charpoly(A)
ans =
1 -4 18 -64 49
>> eigen(A)
ans =
1.0000 + 0.0000i
-0.0800 + 3.9369i
-0.0800 - 3.9369i
3.1601 + 0.0000i
>> [V,D,W]=eig(A)
V =
0.0000 + 0.0000i 0.2235 + 0.2861i 0.2235 - 0.2861i -0.2519 + 0.0000i
0.0000 + 0.0000i 0.7739 + 0.0000i 0.7739 + 0.0000i 0.7452 + 0.0000i
1.0000 + 0.0000i 0.2235 + 0.2861i 0.2235 - 0.2861i -0.2519 + 0.0000i
0.0000 + 0.0000i 0.3180 + 0.1904i 0.3180 - 0.1904i 0.5638 + 0.0000i
D =
1.0000 + 0.0000i 0.0000 + 0.0000i 0.0000 + 0.0000i 0.0000 + 0.0000i
0.0000 + 0.0000i -0.0800 + 3.9369i 0.0000 + 0.0000i 0.0000 + 0.0000i
0.0000 + 0.0000i 0.0000 + 0.0000i -0.0800 - 3.9369i 0.0000 + 0.0000i
0.0000 + 0.0000i 0.0000 + 0.0000i 0.0000 + 0.0000i 3.1601 + 0.0000i
W =
-0.7071 + 0.0000i -0.1756 + 0.3936i -0.1756 - 0.3936i -0.5450 + 0.0000i
0.0000 + 0.0000i 0.5000 + 0.1330i 0.5000 - 0.1330i -0.1792 + 0.0000i
0.7071 + 0.0000i 0.0000 + 0.0000i 0.0000 + 0.0000i 0.0000 + 0.0000i
0.0000 + 0.0000i -0.7393 + 0.0000i -0.7393 + 0.0000i 0.8190 + 0.0000i