rozkład zmiennej losowej X
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 63
- Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
- Podziękowania: 22 razy
rozkład zmiennej losowej X
Rzucamy monetą aż do wypadnięcia pierwszego orła. Definiujemy zmienną losową X jako liczbę wykonanych rzutów. Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej X.
-
- Fachowiec
- Posty: 1874
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 458 razy
Re: rozkład zmiennej losowej X
Rozkład geometryczny " oczekiwania na pierwszy sukces"
\( P(\{ X = k \}) = (1-p)^{k-1}\cdot p, \ \ p=\frac{1}{2}.\)
\( P(\{ X = k \}) = (1-p)^{k-1}\cdot p, \ \ p=\frac{1}{2}.\)