Oblicz asymptoty funkcji:
\(f(x) = \frac{x^2 - 4}{x - 3}\)
\(f(x) = \frac{x^3}{x^2 + 3x + 2}\)
Asymptoty funkcji.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Asymptoty funkcji.
\(f(x) = \frac{x^2 - 4}{x - 3}=x+3+\frac{9 - 4}{x - 3}\)
asymptota pionowa obustronna: x=3
asymptota ukośna w \( \infty \): y=x+3
asymptota ukośna w \( - \infty \): y=x+3
\(f(x) = \frac{x^3}{x^2 + 3x + 2}=x-3+ \frac{7x+6}{(x+1)(x+2)} \)
asymptota pionowa obustronna: x=-2
asymptota pionowa obustronna: x=-1
asymptota ukośna w \( \infty \): y=x-3
asymptota ukośna w \( - \infty \): y=x-3
asymptota pionowa obustronna: x=3
asymptota ukośna w \( \infty \): y=x+3
asymptota ukośna w \( - \infty \): y=x+3
\(f(x) = \frac{x^3}{x^2 + 3x + 2}=x-3+ \frac{7x+6}{(x+1)(x+2)} \)
asymptota pionowa obustronna: x=-2
asymptota pionowa obustronna: x=-1
asymptota ukośna w \( \infty \): y=x-3
asymptota ukośna w \( - \infty \): y=x-3
-
- Stały bywalec
- Posty: 375
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy