Dlugość odcinka w trójkącie.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Dlugość odcinka w trójkącie.

Post autor: Maciek32 »

W trójkącie \(ABC\), w którym \(|AB| = |BC| = a\) i \(| \angle ABC| = α\), poprowadzono odcinek
\(AD\), gdzie\( D ∈ BC\) i pole trójkąta \(ABD\) jest dwa razy większe od pola trójkąta ADC. Obliczyć
długość \(AD\)

Czy podstawa tego trójkąta jest podzielona przez wysokość w stosunku 2:1, i np. odcinek \(|BD|= \frac{2}{3}a \)?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Dlugość odcinka w trójkącie.

Post autor: Jerry »

Maciek32 pisze: 07 lut 2024, 21:59 Czy podstawa tego trójkąta jest podzielona przez wysokość w stosunku 2:1, [...]?
Niekoniecznie
Maciek32 pisze: 07 lut 2024, 21:59 ... odcinek \(|BD|= \frac{2}{3}a \)?
A to jest prawdą. I dalej z wzoru kosinusów:
\[|AD|^2=a^2+\left({2a\over3}\right)^2-2\cdot a\cdot {2a\over3}\cdot\cos\alpha=\ldots\]
Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 87
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Dlugość odcinka w trójkącie.

Post autor: Maciek32 »

To w jakim stosunku podzielony jest ten odcinek?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Dlugość odcinka w trójkącie.

Post autor: Jerry »

Potwierdziłem przecież, że \(2:1\). Nie zgodziłem się tylko na stwierdzenie że "wysokością", bo tak być nie musi!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ