Uzasadnienie nierówności. Czy ktoś potrafimi pomóc?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Balbina-1922
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 lut 2024, 13:53
Podziękowania: 1 raz

Uzasadnienie nierówności. Czy ktoś potrafimi pomóc?

Post autor: Balbina-1922 »

Niech a, b, c będą liczbami rzeczywistymi spełniającymi warunki: \(a\ge b\ge c>0\). Uzasadnij, że
\(\frac{a^2-b^2}{c}+\frac{c^2-b^2}{a}+\frac{a^2-c^2}{b}\ge 3a-4b+c\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1945 razy

Re: Uzasadnienie nierówności. Czy ktoś potrafimi pomóc?

Post autor: Jerry »

Zauważmy, że dla \(a\ge b\ge c>0\) zachodzą nierówności:
  • \(\dfrac{a^2-b^2}{c}-2(a-b)=\ldots=\dfrac{(a-b)[(a-c)+(b-c)]}{c}\ge0\)
  • \(\dfrac{c^2-b^2}{a}-2(c-b)=\ldots=\dfrac{(b-c)[(a-b)+(a-c)]}{a}\ge0\)
  • \(\dfrac{a^2-c^2}{b}-(a-c)=\ldots=\dfrac{(a-c)[(a-b)+c]}{b}\ge0\)
Dodając liczby nieujemne otrzymamy liczbę nieujemną:
\[\dfrac{a^2-b^2}{c}-2(a-b)+\dfrac{c^2-b^2}{a}-2(c-b)+\dfrac{a^2-c^2}{b}-(a-c)\ge0\\
\dfrac{a^2-b^2}{c}+\dfrac{c^2-b^2}{a}+\dfrac{a^2-c^2}{b}\ge 3a-4b+c\qquad\text{CKD.}\]
Pozdrawiam
PS. Mam nadzieję, że nie jest to zadanie
  • pod maturę - analizowałem je kilka wieczorów...
  • konkursowe i nie zaliczę warna!
Balbina-1922
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 lut 2024, 13:53
Podziękowania: 1 raz

Re: Uzasadnienie nierówności. Czy ktoś potrafimi pomóc?

Post autor: Balbina-1922 »

Serdecznie dziękuję za poświęcony czas i włożony trud w rozwiązanie tego zadania. Sama też spędziłam nad tym zadaniem dużo czasu. Próbowałam rozwiązać je tradycyjnymi (tzn. maturalnymi) sposobami, ale nic mi nie wychodziło. Zadanie jak widać okazało się nietypowe, więc typowe metody zawiodły. Zadanie nie jest maturalne. Lubię sobie wyszukiwać takie perełki i pomęczyć się z nimi trochę, sprawia mi to przyjemność. Z tą nie poradziłam sobie więc jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam. Balbina
ODPOWIEDZ