Równanie Riccatiego

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ola00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 30 lis 2021, 13:55
Podziękowania: 14 razy

Równanie Riccatiego

Post autor: Ola00 »

Równanie Riccatiego: \(x'-5x-x^2=6\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Równanie Riccatiego

Post autor: janusz55 »

\( x'(t) - 5x(t) - x^2(t) = 6 \)

Pierwsza metoda - jako równanie o zmiennych rozdzielonych

\( x'(t) = x^2(t) +5x(t) +6 \ \ \mid \cdot \frac{1}{x^2(t)+5x(t)+6} \)

\( \frac{x'(t)}{x^2(t)+5x(t)+6} = 1 \)

\( \frac{dx}{x^2 +5x +6} = dt \)

\( \int \frac{dx}{x^2+5x +6} = \int dt \)

\( \int \frac{dx}{(x+3)(x+2)} = \int dt \)

Po rozkładzie funkcji podcałkowej na sumę ułamków prostych

\( \int -\frac{1}{x+3}dx + \int \frac{1}{x+2}dx = \int dt \)

\( -\ln|x+3| + \ln|x+2| = t + A, \ \ A \)-stała

\( \ln\left| \frac{x+2}{x+3}\right| = t + A \)

\( \frac{x+2}{x+3} = \pm Ce^{t}, \ \ C = e^{A} \) - stała.

Druga metoda - jako równanie J. Ricattiego

Brak w treści zadania rozwiązania szczególnego \( x_{1}(t). \)
ODPOWIEDZ