prawdopodobieństwo wylosowania liczby

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

prawdopodobieństwo wylosowania liczby

Post autor: puxux »

Ze zbioru liczb sześciocyfrowych od 100000 do 999999 losujemy jedną liczbę, przy czym prawdopodobieństwa wylosowania każdej z liczb jest identyczne. Obliczyć prawdopodobieństwo wylosowania liczby, w zapisie której występuje dokładnie trzy razy cyfra 0 i dokładnie raz występuje cyfra 5.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3537
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1941 razy

Re: prawdopodobieństwo wylosowania liczby

Post autor: Jerry »

\[p(A)=\frac{{5\choose3}\cdot{3\choose1}\cdot8^2}{9\cdot10^5}\]
bo wybieram pozycje dla zer, wybieram pozycje dla piątki, pozostałe pozycje uzupełniam innymi.

Pozdrawiam
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

Re: prawdopodobieństwo wylosowania liczby

Post autor: puxux »

Jerry pisze: 04 lut 2024, 20:29 \[p(A)=\frac{{5\choose3}\cdot{3\choose1}\cdot8^2}{9\cdot10^5}\]
bo wybieram pozycje dla zer, wybieram pozycje dla piątki, pozostałe pozycje uzupełniam innymi.

Pozdrawiam
dopytam dla pewności, \({5 \choose 3}\) - wybieram 3 zera z 5 pięciu dostępnych miejsc (bo 0 nie może występować na pierwszej pozycji), \(3 \choose 1\) - wybieram pozycję dla cyfry 5 z pozostałych dostępnych miejsc (6-3 = 3), \(8^2\) - z ciągu 10 cyfr odpadają mi dwie i zostaje 8.
Zgadza się?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3537
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1941 razy

Re: prawdopodobieństwo wylosowania liczby

Post autor: Jerry »

Tak, zgadza się.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ