Fizyka - t. Lorenza

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agatakoss1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
Podziękowania: 24 razy

Fizyka - t. Lorenza

Post autor: agatakoss1 »

Załóżmy, że astronauta porusza się z taką prędkością, że \[\gamma =15 \] Przyjmując, że długość rakiety to 25 m, jaka będzie ta długość poruszającej się rakiety?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Fizyka - t. Lorenza

Post autor: maria19 »

Podstaw do wzoru.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Fizyka - t. Lorenza

Post autor: janusz55 »

Dane
\( l_{0} = 25\ \ m \)

\( \gamma = 15 m \)

Obliczyć

\( l \) -długość lecącej rakiety


Ze wzoru na skrócenie długości

\( l = l_{0}\cdot \sqrt{1 - \frac{v^2}{c^2}} = \frac{l_{0}}{\gamma}.\)

\( l = \frac{25}{15} \ \ m = \frac{5}{3} \ \ m = 1\frac{2}{3} \ \ m.\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Fizyka - t. Lorenza

Post autor: korki_fizyka »

janusz55 pisze: 04 lut 2024, 10:40

\( \gamma = 15 m \)

:shock:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ