Rozwiąż równanie tak by miało jedno rozwiązanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
g59stanislaw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 31 sty 2024, 20:18
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Rozwiąż równanie tak by miało jedno rozwiązanie

Post autor: g59stanislaw »

Rozwiąż równanie tak by miało jedno rozwiązanie. Rozwiązanie przedstaw graficznie.
ln(x-2)=x+b

Próbowałem ze stycznej, jednak skąd wziąć punkt x0? Z wykresu można się domyślić że niby jest to styczna w punkcie (3,0) ale jak to wyliczyć?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3540
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1945 razy

Re: Rozwiąż równanie tak by miało jedno rozwiązanie

Post autor: Jerry »

g59stanislaw pisze: 02 lut 2024, 17:53 Z wykresu można się domyślić że niby jest to styczna w punkcie (3,0) ale jak to wyliczyć?
\[\left(\ln(x-2)\right)'=(x+b)'\iff \frac{1}{x-2}=1\iff x=3\]

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ