punkt, początek ukladu, płaszczyzna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Irecik
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 02 lut 2024, 14:12
Płeć:

punkt, początek ukladu, płaszczyzna

Post autor: Irecik »

Jak określic czy punkt P i początek układu współrzędnych leżą po tej samej stronie płaszczyzny ?
P=(2,-1,1)
płaszczyzna 5x-3y+z-18=0
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: punkt, początek ukladu, płaszczyzna

Post autor: Jerry »

Dla \((x,y)=(0,0)\) mamy \(z=18-5x+3y=18>0\), dla \((x,y)=(2,-1)\) mamy \(z=18-5x+3y=5>1\), czyli odpowiednie punkty płaszczyzny leżą ponad podanymi punktami; skąd wniosek.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ