Test statystyka opis+mat ogólnie - abc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Werkaaaa_123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 lut 2024, 07:36
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Test statystyka opis+mat ogólnie - abc

Post autor: Werkaaaa_123 »

Cześć, czy mógłby ktoś mi pomóc z odpowiedziami na te pytania i chociaż pokrótce je wytłumaczył jakoś? :)

1. Jeśli mniej niż 50% jednostek ma wartości mniejsze od średniej arytmetycznej to rozkład jest:
a) asymetryczny lewostronnie
b) asymetryczny prawostronnie
c) może być symetryczny lub asymetryczny
d) konieczna jest wartość dominanty by to stwierdzić
e) żadna odp nie jest prawidłowa

2. Testuje się hipotezę, że średnia żywotność baterii produkowanych w dużej korporacji wynosi 90 godz. Otrzymano t.obl.= 3,2 oraz t.alfa/2= 2,9. Które stwierdzenie jest prawdziwe?
a) Należy odrzucić hipotezę zerową
b) Należy pozostawić hipotezę zerową w mocy
c) nie możemy podjąć decyzji na podstawie tylko tych informacji
d) nie możemy podjąć decyzji gdyż zastosowano nieodpowiedni test statystyczny
e) żadna odp nie jest prawidłowa
Werkaaaa_123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 02 lut 2024, 07:36
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Test statystyka opis+mat ogólnie - abc

Post autor: Werkaaaa_123 »

Dodam, że w 1. uważam że d, a w 2. mam zagwostkę gdyż nie mamy podanej liczebności próby więc test mógł, ale nie musiał, być wybrany niepoprawnie
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1748
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 445 razy

Re: Test statystyka opis+mat ogólnie - abc

Post autor: janusz55 »

Zadanie 2

Test średniej

Hipotezy

\( H_{0}: \ \ t = 90 \) godzin.

\( H_{1}: \ \ t\neq 90 \) godzin.

\( t_{obl} = 3,2 > t_{\frac{\alpha}{2}} = 2,9.\)

Decyzja

Hipotezę \( H_{0} \) odrzucamy na korzyść hipotezy alternatywnej \( H_{1}.\)

Odpowiedź a)
ODPOWIEDZ