elastycznosc przychodu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
igor234
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 sty 2024, 11:51
Płeć:

elastycznosc przychodu

Post autor: igor234 »

W pewnym przedsiebiorstwie przecietny przychod na jednostke produkcji przy poziomie produkcji x
opisuje funkcja
\(Pp (x) = 200x^{−0.5} + 20 +150x^{−1} . \)Oblicz i zinterpretuj elastycznosc przychodu
calkowitego dla poziomu produkcji \( p_0 = 500 \)

Mialem podane na lekcjach ze

elastycznosc funkcji f w punkcie x0 to \( Ex f(x0) = (x_0) / (f(x_0)) * f'(x_0) \)


czy to bedzie

\( (x_0) / (f(x_0)) *(Pp(x_0) * x_0) ' \)
ODPOWIEDZ