Cena truskawek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 10
- Rejestracja: 01 lis 2023, 00:39
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
Cena truskawek
Pan Tomasz podniósł cenę truskawek o 4 zł, a następnie o 4,20 zł. Za każdym razem podnosił cenę o tyle samo procent. Ile wynosi cena truskawek po drugiej podwyżce
-
- Expert
- Posty: 3682
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 52 razy
- Otrzymane podziękowania: 1990 razy
Re: Cena truskawek
Niech \(x\) oznacza pierwszą cenę truskawek, \(p\) stopę podwyżki. Wtedy zachodzi układ:
\[:\underline{\begin{cases}{p\over100}\cdot x=4\\ {p\over100}\cdot (x+4)=4,2\end{cases}}\\
\frac{x}{x+4}=\frac{20}{21}\\ 21x=20x+80\\ x=80\]
Odp. \(80+4+4,20=88,20\) zł
Pozdrawiam
PS. Jakieś drogie te truskawki.
\[:\underline{\begin{cases}{p\over100}\cdot x=4\\ {p\over100}\cdot (x+4)=4,2\end{cases}}\\
\frac{x}{x+4}=\frac{20}{21}\\ 21x=20x+80\\ x=80\]
Odp. \(80+4+4,20=88,20\) zł
Pozdrawiam
PS. Jakieś drogie te truskawki.