wykaz ze log...

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamill0009
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 15 mar 2010, 20:39

wykaz ze log...

Post autor: kamill0009 »

wiadomo ze \(\ \log_5 11=a\). wykaż, że \(\ \log_{121} 5\sqrt{5}= \frac{3}{4a}\)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(log_{121}5 \sqrt{5}= \frac{log_5 5^{ \frac{3}{2} }}{log_5 121}= \frac{ \frac{3}{2} }{2log_5 11}= \frac{3}{4a}\)
ODPOWIEDZ