Równanie różniczkowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
narusia
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 25 lis 2021, 15:28
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Równanie różniczkowe

Post autor: narusia »

Znaleźć rozwiązania następujących Równanie różniczkowe oraz zagadnień początkowych: \( y' = \frac{x^2 + 3y^2}{2xy}, y(1) = 2 \)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: janusz55 »

\( y' = \frac{x^2+y^2}{2xy}, \ \ y(1) = 2.\)

\( y' = \frac{x^2}{2xy} + \frac{y^2}{2xy} \)

\( y' = \frac{x}{2y} + \frac{y}{2x} = \frac{1}{2}\left(\frac{x}{y} + \frac{y}{x}\right).\)

Równanie jednorodne.

Podstawienia

\( \frac{y}{x} = u, \ \ y = xu, \ \ y' = u + xu.'\)

\( u + xu' = \frac{1}{2}\left( \frac{1}{u} + u \right)\)

\( u + xu' = \frac{1}{2}\frac{1 +u^2}{u} \)

\( xu' = \frac{1}{2}\frac{1+u^2}{u} -u \)

\( xu' = \frac{1}{2} \left( \frac{1 +u^2 -u^2}{u}\right)\)

\( xu' = \frac{1}{2u}. \)

Rozdzielenie zmiennych.

\( \frac{du}{\frac{1}{u}} = \frac{1}{2}\frac{dx}{x} \)

Obustronne całkowanie

\( \int udu = \frac{1}{2} \int \frac{dx}{x} \)

\( \frac{u^2}{2} = \frac{1}{2} \ln|x| + C.\)

\( u = \pm \sqrt{\ln|x| + C} \)

Powrót co zmiennej \( y \)

\( y = \pm x \sqrt{\ln|x| + C}.\) rozwiązanie ogólne.

Rozwiązanie szczególne \( y_{s}.\)

\( 2 = \pm 1 \cdot \sqrt{\ln(1) + C} \ \ |^2 \)

\( 4 = C.\)

\( y_{s} = \pm x \sqrt{\ln|x| + 4}.\)
ODPOWIEDZ