równanie Ricattiego

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ola00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 30 lis 2021, 13:55
Podziękowania: 14 razy

równanie Ricattiego

Post autor: Ola00 »

Rozwiązać równanie Ricattiego \(x' + x^2 = 5 - t^2 + 2xt\), jeżeli wiadomo, że jego rozwiązanie szczególne ma postać \(x = at + b.\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1625
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: równanie Ricattiego

Post autor: janusz55 »

\( x' + x^2 = 5 - t^2 + 2xt, \ \ x_{1} = at + b. \)

Rozwiązanie

\( x = x_{1} +u. \)

\( (x_{1} +u)' + (x_{1}+u )^2 = 5 - t^2 +2(x_{1}+u)t \)

\( x'_{1}+u' + x^2_{1} + 2x_{1}u + u^2 = 5 - t^2 + 2x_{1}t + 2ut .\)

\( x'_{1} + x^2_{1} = 5 -t^2 +2x_{1}t \) - rozwiązanie szczególne równania Ricattiego.

W rezultacie otrzymujemy równanie Bernoulliego rzędu \( 2 \) tylko względem zmiennej \( u. \)

\( u' +u^2 = 2u t. \)

\( u' = 2ut -u^2 \)

Podstawienia

\( u = \frac{1}{z}, \ \ z = \frac{1}{u}, \ \ u' = -\frac{1}{z^2}. \)

\( -\frac{1}{z^2} = 2\frac{1}{z}t - \frac{1}{z^2} \)

\( 2\frac{1}{z}t = 0 \)

\( t = 0, \ \ z\neq 0.\)

\( u' - u^2 = 0 \)

Otrzymaliśmy równanie liniowe drugiego rzędu - jednorodne.

Rozdzielamy zmienne i obustronnie całkujemy

\( \int \frac{du}{u^2} = \int dt.\)

\( -\frac{1}{u} = t + C, \ \ C -\) stała,

\( u = -\frac{1}{ t + C} \)

Wracamy do zmiennej \( x(t) \)

\( x(t) = x_{1} + u = at +b - \frac{1}{ t + C}. \)
ODPOWIEDZ