Pojemność zbiornika

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ola00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 30 lis 2021, 13:55
Podziękowania: 14 razy

Pojemność zbiornika

Post autor: Ola00 »

Zbiornik o pojemności 2000 l wypełniony jest w jednej czwartej 4% roztworem soli. Do zbiornika wpływa 4% roztwór soli z prędkością 50 l/m, a powstała mieszanina wypływa z niego z połową mniejszą prędkością. Ile soli będzie w zbiorniku po 30 minutach?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Pojemność zbiornika

Post autor: janusz55 »

Oznaczenia i założenia

\( s(t) \) ilość soli w zbiorniku po czasie \( t.\)

\( s(0) = 250 \cdot 0,04 = 10\ \ kg.\)

\( v(t) \) - objętość zbiornika po czasie \( t.\)

\( v(0) = 250 \ \ l.\)

Rozwiązanie

Ilość soli wpływającej do zbiornika

\( \frac{ds(t)}{dt} = 0,04 \ \ \frac{kg}{l} \cdot 50 \frac{l}{min} = 2 \ \ \frac{kg}{min}.\)

Bieżąca ilość (ilość netto) soli w zbiorniku \( 50 \frac{l}{min} - 25 \frac{l}{min} = 25 \frac{l}{min}.\)

Objętość soli w zbiorniku po czasie \( t.\)

\( v(t) = 250 + 25 t \)

Ilość soli wypływającej ze zbiornika

\( \frac{ds}{dt} = \frac{25}{250 + 25 t} s \)

Bieżaca ilość (ilość netto) soli w zbiorniku

\( \frac{ds(t)}{dt} = 2 - \frac{25}{250 + 25\cdot t} s \)

\( \frac{ds(t)}{dt} + \frac{25}{250 + 25\cdot t} s = 2.\)

Po uproszczeniu:

\( \frac{ds(t)}{dt} + \frac{1}{10 +t}s = 2.\)

Otrzymaliśmy równanie różniczkowe - zwyczajne I rzędu niejednorodne.

Jaką przyjąć metodę rozwiązania ?

Przyjmujemy metodę czynnika całkującego.

\( \mu = e^{\int \frac{1}{10 +t} dt } = e ^{\ln(10 +t)} = 10 +t. \)

\( (10 +t) \frac{ds}{dt} + s = 2(10+t) \)

\( \frac{d}{ds(t))} [(10 +t) s] = 20 + 2t.\)

\( (10 +t)s(t) = \int(20 + 2t) dt = 20t + t^2 + C, \ \ C - \) stała

\( s(t) = \frac{t^2+20t}{10+t} + \frac{C}{10+t} \ \ (*) \)

Otrzymaliśmy rozwiązanie ogólne równania różniczkowego.

Uwzględniając warunek początkowy

\( s(0) = 0 + \frac{C}{10} = 10 \)

wyznaczamy stałą \( C = 100.\)

Po podstawieniu do równania \( (*) \)

\( s(t) = \frac{t^2+ 20t + 100}{t + 10}. \)

\( s(30) = \frac{30^2 + 20\cdot 30 +100}{30 +10} = 40. \)

Odpowiedź:

Po \( 30 \) minutach w zbiorniku będzie \( 10 + 40 = 50 \) kilogramów solanki.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Pojemność zbiornika

Post autor: Jerry »

Albo:
  1. Stężenie solanki w zbiorniku się nie zmienia!
  2. W zbiorniku jest \({1\over4}\cdot 2000=500\) litrów solanki,
  3. w ciągu minuty przybywa w nim \(50-25=25\) litrów solanki,
  4. w czasie \(30\) minut przybędzie \(25\cdot30=750\) litrów solanki ,
  5. po \(30\) minutach jest \(500+750=1250\) litrów solanki (zmieściło się!),
  6. zakładając, że litr solanki ma masę kilograma, w zbiorniku jest \(4\%\cdot1250=50\) kg soli.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ