Metoda eliminacji

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
narusia
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 25 lis 2021, 15:28
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Metoda eliminacji

Post autor: narusia »

Znaleźć rozwiązania podanych układów równań różniczkowych metodą eliminacji:

\(
\begin{cases}x'=-x+2y\\y'=-2x-5y \end{cases} ,x(0)=0, y(1)=1
\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Metoda eliminacji

Post autor: janusz55 »

\( \begin{cases} x'=-x+2y \\ y'=-2x-5y \end{cases} \)

\( x(0)=0, \ \ y(1)=1. \)

Metoda eliminacji rozwiązywania układu równań różniczkowych liniowych polega na wyznaczeniu z jednego równania układu - zmiennej na przykład \( y \), obliczenia jej pochodnej i podstawienia do równania drugiego.

\( y = \frac{1}{2}\left( x' + x\right).\)

\( y' = \frac{1}{2}\left(x{''} +x' \right).\)

\( \frac{1}{2}\left(x{''} +x' \right) =-2x -\frac{5}{2} (x'+x) \)

\( \frac{1}{2}x^{''} + \frac{1}{2}x^{'} = 2x -\frac{5}{2}x' - \frac{5}{2} \)

\( \frac{1}{2}x{''}+3x^{'} + \frac{9}{2}x = 0 \ \ \mid \cdot \frac{1}{2} \)

\( x^{''} + 6x^{'} + 9x = 0 \)

Otrzymaliśmy równanie różniczkowe II rzędu - liniowe-jednorodne.

Równanie charakterystyczne

\( \lambda^2 + 6\lambda + 9 = (\lambda +3)^2 = 0 \)

ma pierwiastek podwójny \( \lambda_{1}= \lambda_{2} = -3. \)

Rozwiązanie ogólne jest więc postaci

\(x_{o}(t) = c_{1} + c_{2}t e^{-3t}.\)

Znajdujemy rozwiązanie ogólne równania

\( y_{o} = \frac{1}{2} (x_{o}' + x_{o}) = \frac{1}{2}(x'(t) + x(t)) = \frac{1}{2}\left( -3c_{2}e^{-3t} + c_{1} + c_{2}e^{-3t}\right).\)

Wyznaczamy z warunków początkowych stałe \( c_{1}, c_{2}.\)

\( 0 = c_{1} +c_{2}\cdot 0 \cdot e^{3\cdot 0},\)

\( c_{1}= 0.\)

\( 1 = \frac{1}{2}\left(-3c_{2}e^{-3} + 0 +c_{2}e^{-3} \right) \)

\( 1 = \frac{1}{2}\cdot (-2)c_{2}e^{-3} \)

\( 1 = -c_{2} e^{-3}, \ \ c_{2} = -e^{3}.\)

Rozwiązanie układu równań różniczkowych

\( \begin{cases} x(t) = -te^{-3t +3} \\ y(t) = \frac{1}{2}\left( 3e^{-3t +3} - e^{-3t + 3}\right) \end{cases} \)
ODPOWIEDZ