Równanie

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ola00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 61
Rejestracja: 30 lis 2021, 13:55
Podziękowania: 14 razy

Równanie

Post autor: Ola00 »

Narysuj portret fazowy równania:

\( \begin{cases} x'=4y+x\\ y'=x-2y \end{cases} \)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Równanie

Post autor: janusz55 »

Postać macierzowa układu

\( \begin{bmatrix} x' \\ y' \end{bmatrix} \begin{bmatrix} 1 & 4 \\ 1 & -2 \end{bmatrix} \begin{bmatrix} x \\ y \end{bmatrix}.\)

Macierz układu \( A = \begin{bmatrix} 1 & 4 \\ 1 & -2 \end{bmatrix}.\)

\( \det A = -6 \neq 0 \) - mamy układ prosty.

Wielomian charakterystyczny macierzy

\( w(\lambda) = \det( A-\lambda I) = \det\begin{bmatrix} 1-\lambda & 4 \\ 1 & -2-\lambda \end{bmatrix} = -(2+\lambda)(1-\lambda)-4 = \lambda^2 +\lambda -6 = (\lambda+3)(\lambda-2) .\)

Mamy przypadek

\( \Delta = 1^2 -4\cdot (-6) = 25 >0.\)

Układ równań sprowadza się do układu

\( \begin{cases} x' = -3x \\ y = 2x \end{cases}, \)

którego rozwiązania wyrażają się wzorami

\( x(t) = c_{1}e^{-3t}, \ \ y(t) = c_{2}e^{2t}.\)

Ponieważ

\( \lambda_{1} = -3 <0 <\lambda_{2} = 3, \)

więc portret fazowy wraz z orbitami przedstawiony jest na rysunku, a punkt krytyczny \( x= 0 \) jest siodłem.

Półosie układu współrzędnych są także orbitami. Po osi \( Ox \) ewolucja odbywa się do punktu krytycznego, a po osi \( Oy \) od punktu krytycznego.

Portret fazowy
Załączniki
20240203_213830.jpg
ODPOWIEDZ