Wartość funkcji

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Wartość funkcji

Post autor: Pawm32 »

czy jeżeli \( f(1)>g(1)\), a \( f'(x)<g'(x)\) to można ustalić która z funkcji jest większa w \(x=3\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wartość funkcji

Post autor: korki_fizyka »

t a k
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: Wartość funkcji

Post autor: Pawm32 »

korki_fizyka pisze: 29 sty 2024, 17:19 t a k
w jaki sposób?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wartość funkcji

Post autor: radagast »

Pawm32 pisze: 29 sty 2024, 16:37 czy jeżeli \( f(1)>g(1)\), a \( f'(x)<g'(x)\) to można ustalić która z funkcji jest większa w \(x=3\)
n i e
np:
f(x)=2x+5
g(x)=3x+1

oraz
f(x)=2x+4
g(x)=3x+2
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1624
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Wartość funkcji

Post autor: janusz55 »

\( f(1) >g(1) \wedge f'(x) < g'(x) \Longrightarrow f(3) ? g(3)\)

Na podstawie definicji pochodnej funkcji w punkcie:

\( f'(x) = \frac{f(x) -f(x_{0})}{x-x_{0}}, x \rightarrow x_{0}. \)

\( g'(x) = \frac{g(x) -g(x_{0})}{x-x_{0}}, x \rightarrow x_{0}. \)

\( f'(x) < g'(x) \Longleftrightarrow \frac{f(x) -f(x_{0})}{x-x_{0}} < \frac{g(x) -g(x_{0})}{x-x_{0}}, \ \ x\rightarrow x_{0} \Longleftrightarrow f(x)-f(x_{0} < g(x) - g(x_{0}), \ \ x \rightarrow x_{0} \Longleftrightarrow f(x) - g(x) < f(x_{0}) -g(x_{0}) \)

Dla ustalonych punktów \( x_{0} = 1, x= 3 \) rozpatrujemy iloraz różnicowe, wtedy

\( f(3) - g(3) < f(1) - g(1) \)

ale

\( f(1) - g(1) > 0 \) - z założenia

Otrzymujemy sprzeczność.

\( f(3) -g(3) = 0. \)

Pan radagast ma rację.
ODPOWIEDZ