Przekrój ostrosłupa.pomocy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dytko
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 15 wrz 2016, 13:56
Podziękowania: 19 razy
Płeć:

Przekrój ostrosłupa.pomocy

Post autor: dytko »

Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną BCPQ, która tworzy równe kąty z płaszczyznami ABCD i BCS. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej do podstawy, jeśli wiadomo że płaszczyzna BCPQ podzieliła powierzchnię boczną tego ostrosłupa na dwie części o równych polach.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Przekrój ostrosłupa.pomocy

Post autor: Jerry »

  1. Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku, z szybkimi wnioskami z podobieństwa trójkątów \(QPS,\ ADS\):
    001 (3).jpg
  2. Z treści zadania:
    \[{1\over2}\cdot b\cdot b\cdot\sin\alpha+2\cdot{1\over2}\cdot b\cdot kb\cdot\sin\alpha+{1\over2}\cdot kb\cdot kb\cdot\sin\alpha={1\over2}\cdot4\cdot{1\over2}\cdot b\cdot b\cdot\sin\alpha\\\ldots\\
    k^2+2k-1=0\\\ldots\\ k=\sqrt2-1\]
  3. Z \(\Delta KMS\) i tw. o podziale boku trójkąta dwusieczną kąta wewnętrznego:
    \[{h\over kh}={a\over h-kh}\\\ldots\\ {a\over h}={1-k\over k}=\ldots=\sqrt2\]
  4. Z \(\Delta KLS\):
    \[\cos \beta={0,5a\over h}={\sqrt2\over2}\So \beta=45^\circ\]
Pozdrawiam
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 5 razy

Re: Przekrój ostrosłupa.pomocy

Post autor: kalo89 »

2. Z treści zadania:
\[{1\over2}\cdot b\cdot b\cdot\sin\alpha+2\cdot{1\over2}\cdot b\cdot kb\cdot\sin\alpha+{1\over2}\cdot kb\cdot kb\cdot\sin\alpha={1\over2}\cdot4\cdot{1\over2}\cdot b\cdot b\cdot\sin\alpha\\\ldots\\
k^2+2k-1=0\\\ldots\\ k=\sqrt2-1\]
Odnosi się to do tego fragmentu?
płaszczyzna BCPQ podzieliła powierzchnię boczną tego ostrosłupa na dwie części o równych polach.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Przekrój ostrosłupa.pomocy

Post autor: Jerry »

Dokładnie tak!

Pozdrawiam
kalo89
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 14
Rejestracja: 22 sty 2024, 09:46
Podziękowania: 5 razy

Re: Przekrój ostrosłupa.pomocy

Post autor: kalo89 »

A jak dojść do tego?
\(k^2+2k-1=0\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Przekrój ostrosłupa.pomocy

Post autor: Jerry »

\[{1\over2}\cdot b\cdot b\cdot\sin\alpha+2\cdot{1\over2}\cdot b\cdot kb\cdot\sin\alpha+{1\over2}\cdot kb\cdot kb\cdot\sin\alpha={1\over2}\cdot4\cdot{1\over2}\cdot b\cdot b\cdot\sin\alpha\qquad\left|:\left({1\over2}\cdot b^2\cdot\sin\alpha\right)\right.\\
1+2k+k^2=2\\ \ldots\]
Pozdrawiam
Ariee43
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 15 lut 2024, 12:15
Płeć:

Re: Przekrój ostrosłupa.pomocy

Post autor: Ariee43 »

Thank you for sharing this informative post. I am very interested in the information you have shared.
kalyl
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 18 mar 2024, 04:34

Re: Przekrój ostrosłupa.pomocy

Post autor: kalyl »

thank you for sharing this amazing piece of information.
ODPOWIEDZ