Zadania Pazdro 2010

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szakal007
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 28 lis 2009, 11:49

Zadania Pazdro 2010

Post autor: szakal007 »

Ma ktoś może dokładne rozwiązania zadań z arkuszu Pazdo 2010? Bo niektóre zadania naprawdę cięzko ruszyć, nawet wskazówki z tyłu ksiązki to za mało.

Z góry dzięki :)
gobi12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 26 sty 2010, 14:47

Post autor: gobi12 »

Podaj szczegółowo które zadania, bo zrobiłem 3/4 tej książki.
szakal007
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 28 lis 2009, 11:49

Post autor: szakal007 »

To moze od początku:

z pierwszego arkuszu zadania 4,5,6
W tym 6 z prawdopodobieństwa jak możesz tyo wytłumacz dobrze jak sie robi z tymi rękawiczkami, bo probiwałem pare razy i źle z odpowiedziami...
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

5)
Podziel licznik przez mianownik i otrzymasz wynik: x^3 - 2x^2 + 1 +(4)/(x+2)
Dzielniki liczby 4 :1,-1,2,-2,4,-4
Ułamek 4/(x+2) będzie liczbą całkowita tylko wtedy,gdy mianownik będzie dzielnikiem liczby 4.
x+2 =1 --------- >x=-1
x+2=-1 ---------- > x=-3
x+2=2 ---------> x=0
x+2=-2 ---------> x=-4
x+2=4 ----------- > x=2
x+2=-4 --------- > x=-6
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
szakal007
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 28 lis 2009, 11:49

Post autor: szakal007 »

ok, dzieki, jak mozesz to napisz jeszcze reszte
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

6) Zadanie o rękawiczkach już jest na www.zadania.info
Poszukaj pod datą 5 lutego,albo wpisz "Pary rękawiczek' w okienko szukaj ....i już :)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
szakal007
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 28 lis 2009, 11:49

Post autor: szakal007 »

ok, a zadania 4 z tego arkuszu, masz zrobione? :)
mira
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 kwie 2010, 08:51

Post autor: mira »

zadanie 4.
http://i40.tinypic.com/21jbo7c.jpg tutaj jest skan rozwiązania.
a tak po kolei, to opisujesz przeciwprostokątną za pomocą x, i niewiadomą przyprostokątną wyliczasz z pitagorasa i masz jej zależność od x, następnie oznaczasz sobie kąty, jakie prosta CD utworzyła z przeciwprostokątną i stosujesz twierdzenie sinusów dla powstałych trójkątów, zauważasz, ze sin(alfa)=sin(180-alfa), z tych obliczeń uzyskujesz x, więc automatycznie długość przyprostokątnej i przeciwprostokątnej. Długość CD policzysz już teraz bez problemu z twierdzenia cosinusów:)
MissJess
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 kwie 2010, 23:44

Post autor: MissJess »

Potrzebne mi to na gwałt jeśli ktoś potrafi może rozwiązać zadanie 8 z arkusza R-3 i zadanie 10 z arkusza R-4? Nie potrafie ich zrobić a koniecznie mi są potrzebne... Prosze o pomoc
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

R-3 zad.8
Narysuj wykres f(x) = W(x) - 3
f(x) przechodzi przez punkty A'=(1,0) i B'=(3,0) i f(0) = -3
Wzór f(x) = (x - 3) (x - 1)^2
W(x) = f(x) +3 = (x-3)(xx-2x +1) + 3 = x^3 - 5x^2 + 7x (bo trójki się zredukują)
b)
Prosta jest wykresem funkcji g(x) = 4x - 9
Rozwiąż równanie W(x) = g(x) i otrzymasz punkty wspólne obu wykresów.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
kajan
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 83
Rejestracja: 20 mar 2010, 11:09
Podziękowania: 36 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: kajan »

Tak sobie myślę,że schematy rozwiązań do tych dziesięciu zestawów rozszerzonych...-byłoby dobrze.
Wskazówki przy odpowiedziach są czasem zbyt ogólnikowe,żeby nie powiedzieć ENIGMATYCZNE :)
W poprzednich latach były i Supergolonka wrzucił pełne rozwiązania...
Pazdro 2010,2011,2012 ...nic nie planujecie ?
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Chyba tym razem tak dobrze nie będzie.
Zadania,z którymi masz problem podaj na forum i może Ci ktoś wyjaśni.
Faktem jest,że wskazówki są bardzo oszczędne.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

No i o nic nie pytasz.
Chciałbyś wszystkie ?
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ