W ostrosłuie prawidłowym trójkąntnym literami oznaczono długość odcinków.
a) Oblicz x i y, gdy a = 6
b) Oblicz H , gdy a = 3 i k = 5.
c) Oblicz c, gdy x = 2^3 i H = 4.
d) Oblicz a , gdy k = 10 i H 2^13.
Ostrosłup prawidłowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
a)
h-wysokość podstawy
a=6
x=2/3h
y=1/3h
\(h=a\sqrt{3}/2=3\sqrt{3}\)
\(x=2\sqrt{3}\)
\(y=\sqrt{3}\)
b)a=3
k=5
\(H^2+x^2=k^2\)
\(x=2/3h=a\sqrt{3}/3=\sqrt{3}\)
\(h^2=25-3\)
\(h=\sqrt{22}\)
c)H=4
\(x=2\sqrt{3}\)
\(2/3h=2\sqrt{3}\)
\(h=3\sqrt{3}\)
\(y=h-x=\sqrt{3}\)
\(H^2+y^2=c^2\)
\(c^2=16+3=19\)
\(c=\sqrt{19}\)
d)k=10
\(H=2\sqrt{13}\)
\(H^2+x^2=k^2\)
\(x^2=100-52=48\)
\(x=4\sqrt{3}\)
x=2/3h
\(2/3h=4\sqrt{3}\)
\(h=6\sqrt{3}\)
\(h=a\sqrt{3}/2\)
\(6\sqrt{3}=a\sqrt{3}/2\)
a=12
przepraszam, że tak późno
mam nadzieję, że w niczym się nie pomyliłam:)
h-wysokość podstawy
a=6
x=2/3h
y=1/3h
\(h=a\sqrt{3}/2=3\sqrt{3}\)
\(x=2\sqrt{3}\)
\(y=\sqrt{3}\)
b)a=3
k=5
\(H^2+x^2=k^2\)
\(x=2/3h=a\sqrt{3}/3=\sqrt{3}\)
\(h^2=25-3\)
\(h=\sqrt{22}\)
c)H=4
\(x=2\sqrt{3}\)
\(2/3h=2\sqrt{3}\)
\(h=3\sqrt{3}\)
\(y=h-x=\sqrt{3}\)
\(H^2+y^2=c^2\)
\(c^2=16+3=19\)
\(c=\sqrt{19}\)
d)k=10
\(H=2\sqrt{13}\)
\(H^2+x^2=k^2\)
\(x^2=100-52=48\)
\(x=4\sqrt{3}\)
x=2/3h
\(2/3h=4\sqrt{3}\)
\(h=6\sqrt{3}\)
\(h=a\sqrt{3}/2\)
\(6\sqrt{3}=a\sqrt{3}/2\)
a=12
przepraszam, że tak późno
mam nadzieję, że w niczym się nie pomyliłam:)