Wyznacz pole obszaru ograniczonego krzywymi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Wyznacz pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: Pawm32 »

\(r(\phi) = cos \phi\)
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Wyznacz pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: maria19 »

Wiesz o czym piszesz?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Wyznacz pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: janusz55 »

Proszę obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywą:

\( r(\phi) =\cos(\phi).\)

\( \begin{array}{|c|c|c|c|} \hline
\phi & -\frac{\pi}{2} &...&\frac{\pi}{2} \\ \hline
r & 0 & \cos(\phi) & 0 \\ \hline
\end{array} \)


Współrzędne biegunowe:

\( x = r\cos(\phi), \ \ y = r\sin(\phi), \ \ J(\phi, r) = r.\)

\(| P| = \int_{-\frac{\pi}{2}}^{\frac{\pi}{2}} \int_{0}^{\cos(\phi)} rdr d\phi = \int_{-\frac{\pi}{2}}^{\frac{\pi}{2}} \left[\frac{1}{2}r^2\right]_{0}^{\cos(\phi)} =\int_{-\frac{\pi}{2}}^{\frac{\pi}{2}} \frac{1}{2}\cos^2(\phi)d\phi = \int_{-\frac{\pi}{2}}^{\frac{\pi}{2}} \frac{1}{2}\frac{\cos(2\phi)+1}{2} d\phi = \frac{1}{4}\int_{-\frac{\pi}{2}}^{\frac{\pi}{2}} [\cos(2\phi)+ 1]d\phi=\frac{1}{4} \left [\frac{1}{2} \sin(2\phi)+\phi \right]_{-\frac{\pi}{2}}^{\frac{\pi}{2}} =\)
\(= \frac{1}{4}\left[\frac{1}{2}\sin(\pi)+\frac{\pi}{2}-\frac{1}{2}\sin(\pi)+\frac{\pi}{2} \right]= \frac{1}{4}[ 0 +\frac{\pi}{2} -0 + \frac{\pi}{2}] = \frac{\pi}{4}.\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Wyznacz pole obszaru ograniczonego krzywymi

Post autor: janusz55 »

Drugi sposób

Pole wycinka krzywoliniowego:

\( |P| = \frac{1}{2}\int_{\alpha}^{\beta} r^2 dr.\)
ODPOWIEDZ